Miks on vaja joogiks eelistada külma vett?

Eile levis meedias Soome terviseameti poolt tehtud uuring, mis viitas, et soojas kraanivees võib leiduda tervist kahjustavat kemikaali- bisfenool A (BPA).

Nimetatud ühendil on pikaajalise- ja suurema koguse tarbimise korral kahjulik mõju inimese tervisele. Seepärast soovitatakse joomiseks ja toidu valmistamiseks kasutada külma kraanivett. Sama soovitust on Tallinna Vesi andnud kogu aeg, sest monitoorime pidevalt külma vee – veevõrguvee – kvaliteeti ning see on kõrgel tasemel ega sisalda kahjulikke aineid. Oleme uurinud ka bisfenool A sisaldust joogivees ning meie tulemused on jäänud alati alla määramispiiri, < 0,05 µg/l. BPA piirnorm joogivees on 2,5 µg/l (Joogivee kvaliteedi- ja kontrollinõuded ja analüüsimeetodid ning tarbijale teabe esitamise nõuded–Riigi Teataja). Kui kraanivesi on liiga külm ja eelistad pisut soojemat vett, siis tasub kraanivesi hoida paar tundi enne joomist kannus või enda kaasaskantavas veepudelis toatemperatuuril. Kiirem lahendus on külma vett soojendada veekeedukannus sobiva temperatuurini, kuid sellega kaasneb ka energiakulu.

Nii nagu võib bisfenool A vette eralduda sooja või kuuma vee voolamisel mingit tüüpi plasttorudest, võib ka plastist pudel eraldada vette tervist kahjustavat kemikaali, kui see on jäetud kuumal suvepäeval näiteks autosse. Igapäevaselt tasub eelistada pakendeid, millel on märgis BPA free. Rohkem infot BPA kohta leiad näiteks: BPA – millega tegu? (pakendikeskus.ee)

Kõige tervislikum ja keskkonnasõbralikum jook on värske kraanivesi.

Vaata lähemalt TV3 Tallinna uudistest